bookstuff.blogg.se

Jag skriver om böcker, delar mina upplevelser och försöker sprida det skrivna ordet vidare.

Paper Towns

Kategori: Deckare, Kärlek


Namn; Paper Towns
Författare; John Green
Huvudkaraktär; Quentin Jacobsen
Utspelas; Orlando, USA
Rating; 5.5/10
 
Plot;
Allting börjar med att Quentin "Q" och hans granne och kärleksintresse Margo vid nio års ålder hittar en död man vid ett träd i Jefferson Park, Orlando. År senare går de båda sitt sista år på high school och den vänskap som de hade som barn finns inte kvar även om Q fortfarande är dödligt kär i den vackra Margo men det förändras när Margo en natt knackar på Qs fönster. Margo har en plan och hon behöver Qs hjälp, resan börjar på et walmart där de införskaffar diverse saker innan de ger sig ut på Margos hämnd runda runt staden som slutar med att de bryter sig in på seaworld.
Dagen efter undrar Q hur det ska bli i skolan, ifall han och Margo kommer umgås som när de var små men dagen efter är hon inte där. Han får senare reda på att hon är fösvunnen och bestämmer sig för att hitta henne. Olika ledtrådar hon lämnat efter sig leder honom och hans två vänner Ben och Radar till en övergiven galleria där Margo lämnat spår som pekar mot pappersstäder.
När Q inser vart hon tagit vägen börjar en tävling mot klockan, han tar med sig Radar, Ben och Margos kompis Lacey på en resa på över 1000 miles för att hinna få tag i Margo.
 
Analys;
Den här boken känns för mig som en typ av blandning mellan "Perks of being a wallflower", "Thirteen reasons why" och "Looking for alaska". Jag finner den intressant emen inte speciellt orginell, dikten som återkommer och får nya meningar på minner om Perks, resan genom Orlando på natten med olika saker som ska genomföras är som Thirteen och hela resan och sökandet med ledtrådar är som Alaska. Q går från att tro att hon kommer tillbaka till att hon har tagit livet av sig till att tro att hon försvunnit helt. Boken handlar om att växa upp och om att försöka förstå varandra. Q som hela tiden försöker sätta sig in i Margos situation för att sedan komma fram till att det är omöjligt att helt och hållet förstå en annan person och får därför försöka acceptera det han inte kan förstå är ett stort tema genom boken, något som en sorts motsägelse till Harper Lees klassiker "To kill a mockingbird". Det som jag finner mest intressant är slutet det var helt klart oförutsägbart. Jag antar att många som läser boken blir besvikna på slutet då det inte är som man vill men det är ändå bra, Green hindrar allt från att bli sliskigt och supersött men det är inte heller helt nytt. I "looking for alaska" kommer han fram till att vissa saker får man helt enkelt aldrig veta och "the fault in our stars" slutar också oförutsägbart med att Gus dör så hans avslut i den här boken är inte speciellt speciellt heller. Han kan bara inte toppa "Looking for Alaska"
Kommentera inlägget här: